Usluge koje nudimo

Temeljni konzervativni stomatološki zahvati su saniranje karijesom zahvaćenog zuba te liječenje upalnih stanja korijena.

Dijelovi zuba oštećeni karijesom saniraju se ispunom. Današnji materijali su visoko estetski kompozitni materijali koji zadovoljavaju sve funkcijske te estetske zahtjeva.

Liječenje zuba nazivamo endodoncijom. Cilj svakoga endodontskog zahvata je sačuvati korijen zuba. Endodontskim postupkom kemijskim ili mehaničkim čišćenjem odstranjujemo upaljenu zubnu pulpu. Zbog specifične i kompleksne građe korijena zuba, za postupak endodoncije potrebno je precizno odrediti dužinu kanala. Određivanje dužine korijenskih kanala i kontrolu procesa čišćenja i punjenja kanala koristimo poseban elektronski uređaj za mjerenje dužine korijenskog kanala – apeks lokator – te rtg snimke koje osiguravaju potpunu vizualizaciju strukture korijena zuba.

Endodontski dobro tretiran zub može još dugo godina služiti pacijentu, može se upotrijebiti kao nosač mosta ili krunice.

dje1
dej3
zubi_hr

Dječja stomatologija (pedononcija) bavi se praćenjem rasta i razvoja usne šupljine i čeljusti u djece, te prevencijom i sanacijom karijesa.

Prevencija je ono na čemu je najveći naglasak, jer je u toj dobi važno razvijati higijenske navike. Važnu ulogu u tome ima dolazak stomatologu, koji treba biti ugodan i zabavan za dijete.

Kontrolni pregledi djece provode se neposredno nakon nicanja mliječnih zuba i ovakvim pristupom mogu se na vrijeme primijetiti moguće promjene u najranijem stanju, a roditelje posavjetovati o važnosti preventivnih mjera u očuvanju oralnog zdravlja koje uključuje:

Preventivni postupci kao što su premazivanje zubi fluoridnim lakovima i pečaćenje fisura na trajnim zubima, koje provodimo u našoj ordinaciji, su potpuno bezbolni.

Pečaćenje fisura trajnih zubi, kao najbolju metodu prevencije karijesa, radimo sa modernim kompozitnim i smolastim materijalima koji omogućuju visoki stupanj prevencije duži niz godina.

Redovitost posjeta stomatologu trebala bi osigurati da djeca adolescentsku dob dočekaju zdravih zubi.

Ortodoncija je grana stomatološke struke, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, te odnosa među čeljustima, tijekom rasta i razvoja pa i kasnije tijekom života.

Ortodonski aparati mogu biti fiksni i mobilni. Mobilne aparate pacijent sam može skinuti, fiksni ili popularno zvani “bravice” trajno ostaju na zubima sve do kraja ortodontske terapije. Fiksne aparate postavlja ortodont izravno u ustima, a mobilni, tj. pomični aparati izrađuju se u zubnom laboratoriju.

Imperativ suvremenog čovjeka je lijep i zdrav izgled koji je u velikoj mjeri uvjetovan lijepim osmjehom. Zato je sve veći broj pacijenata koji u odrasloj dobi želi „ravne i lijepe zube“. Dobna granica za ortodontsku terapiju ne postoji.

Oralna kirurgija sastoji se od niza kirurških zahvata sa svrhom poboljšanja nepovoljnih anatomskih i bioloških situacija. Uz primjenu današnjih modernih metoda, oralna kirurgija nije više odbojna kao što je nekad bila. Intraoperativna bol ne postoji ili je svedena na minimum, a kućna terapija tradicionalnim ili homeopatskim lijekovima, izvrsno kontrolira eventualne bolne postoperativne simptome.

Velik broj medicinskih stanja može zahtijevati oralnu kirurgiju. Najčešći zahvati oralne kirurgije su vađenje zuba, kirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena, apikotomija, postavljenje implantata, podizanje sinusa i mnogi drugi.

apicoectomy-root-canal-infection-removal

Resekcija korijena (Apikotomija)
Apikotomija je kirurški zahvat kod kojega se odstranjuje vršak korijena zuba zajedno s periapikalnim patološkim procesom (cista, granulom).

Kada se primjenjuje apikotomija?

Zahvat apikotomije se primjenjuje kao dopunski zahvat u slučajevima kada endodontsko liječenje zuba nije postiglo izlječenje patološkog procesa na korijenu zuba. Apikotomija omogućuje ostanak zuba u čeljusti, te sprječava njegovo vađenje.

U većini slučajeva apikotomija je uspješna metoda liječenja.

AnnMaxillofacSurg_2013_3_2_148_119228_u6

Podizanje sinusa (sinus lift)

 

Podizanje sinusa je kirurški postupak kojim se nadograđuje izgubljena kost u gornjoj čeljusti.

Ovaj zahvat se obavlja u slučajevima kada nedostaje koštana masa u gornjoj čeljusti, te je potrebno napraviti kirurški zahvat takozvano veliko podizanje dna sinusa ili “sinus lift”. Time se dobiva potrebna visina kosti za kasniju ugradnju implantata.

Kirurški zahvat podizanja sinusa odvija se ambulatno pod lokalnom anestezijom.

nobel-biocare

Implantati

 

Gotovo da niti jedno područje dentalne medcine ne izaziva toliki interes javnosti u posljednja dva desetljeća, kao što su zubni imaplantati. Implantati su titanski nadomjesci koji zapravo zamjenjuju prirodni kroijen izvađenog zuba. Ugradnjom implantata rješavaju se problemi koji su nastali čak i samo jednog zuba, a to su funkcija cijeložvačnog sustava, kao i estetika.
Implantate ugrađuje oralni kirurg uz potpunu osiguranu bezbolnost. Titanski vijak se ugradi na odabrano mjesto. Potrebno vrijeme za oseintegraciju (obraštanje kosti oko implantata) je oko tri do šest mjeseci, čime je ujedno osigurana trajnost i stabilnost implantata.
Titan potiče stanice u stvaranju nove kosti. Nakon toga vremena implantat se otvara i posebnim elementom (gingiva former) na desetak dana formiramo zubno meso oko implantata, što osigurava prirodni izgled gingive i buduće krunice. Zatim se postavlja nadogradnja (abadment) u implantat koja će nositi protetski uradak.

Osim spomenutih zahvata, oralna kirurgija pomaže još i u ortodontskoj terapiji, implantologiji te ispravlja velike nepravilnosti i defekte lica i čeljusti.

Prije postavljanje ortodontskog aparata ponekad je potrebno izvaditi pojedine zube, mliječne ili trajne, kako bi terapija bila uspješna i zubi se ispravili.

Često postavljenja pitanja

Da li je proces ugradnje implantata bolan?

Proces ugradnje implantata radi se pod lokalnom anestezijom kako bi se izbjegla bol ili nelagoda. Međutim, kao u bilo kojem kirurškom zahvatu tako i ovdje, pacijent može osjetiti laganu nelagodu. U praksi, većina pacijenata ostanu ugodno iznenađeni jer očekuju znatno jaču bol ili neugodu prilikom zahvata.

Zašto je dobro ugraditi zubni implantat?

Pacijenti svakodnevno proživljavaju traume kad se suoče s činjenicom da moraju nositi totalnu protezu. Proteza otežava žvakanje, stvara teškoće u govoru, a to ometa pacijenta u svakodnevnu životu. U takvim slučajevima implantat može biti jedini spas. Praksa je pokazala da je riječ o laganom, bezbolnom i sigurnom zahvatu, koji se izvodi ambulantno pri lokalnoj anesteziji.

Implantat zamjenjuje prirodan korijen zuba. Nova dostignuća na polju tehnologije, fizike, biokemije i medicine stvorila su osnovu za stalni napredak zubne implantologije te poboljšanje opreme i materijala.

Koja je procedura ugradnje implantata?

Ono što je prije nekoliko godina smatrano alternativnim postupcima, danas je uobičajena praksa Protetska rehabilitacija uz pomoć implantata koji imitira korijen zuba grubo se može podijeliti u dvije faze:

Kirurška faza koja obuhvaća sve zahvate potrebne za ugradnju implantata u ili na kost (čeljust) i njegovu pripremu za prihvat protetskog rada.

Protetska faza podrazumijeva sve što je potrebno za stavljanje zuba na vrh ili vrhove implantata. Nakon što je smješten u kost, implantatu je potrebno nekoliko mjeseci (tijekom kojih nije u upotrebi) da bi kost izrasla oko njega i učvrstila ga. Taj se proces naziva osteointegracija.

Da li je starija dob ograničenje za ugradnju implantata?

Stariji pacijenti često smatraju da njihova dob može biti prepreka ugradnji implantata. Međutim, najvažniji faktor je zdravlje pacijenta, neovisno o njegovoj dobi. Ako je osoba dovoljno zdrava za vađenje zuba, može se pretpostaviti i da je dovoljno zdrava za ugradnju implantata.

Kako postoje razne indikacije za ugradnju implantata, nakon posjeta našoj ordinaciji napraviti ćemo procjenu i savjetovati pacijenta koji bi bio najbolji tretman za njega.

Kako izgleda briga o zubima nakon ugradnje implantata (follow-up)?

Implantološka operacija se obavlja pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. Budući da pacijent tijekom ugradnje ne osjeća bol, sama procedura neće boljeti, no mjesto ugradnje može jako oteći. Stoga je bitno da se odmah po operaciji koriste hladne obloge na mjestu ugradnje implantata za ublažavanje nastale otekline.

Također, obavezno je održavati pravovaljanu oralnu higijenu. Iako implantati nisu izloženi oralnim bakterijama i ne mogu se upaliti kao običan zub, upala okolnog tkiva može značajno utjecati i ometati proces u kojem tijelo prihvaća novi implantat.

zoom-teeth-whitening-lamp
Izbjeljivanje zubi

Tijekom vremena zubi postupno gube na svježini čemu pridonose vanjski faktori kao što su pušenje, hrana, posebice kava, čaj, crveno vino i gazirana pića. Te promjene u ranijoj fazi se mogu otkloniti ultrazvučnim čišćenjem i pjeskarenjem zubi. Tijekom godina promjene postaju intezivnije te je izbjeljivanje metoda pomoću koje zubima vraćamo blistavost i svježinu.

U našoj ordinaciji postupak se provodi pomoću suvremene i učinkovite metode izbjeljivanja zubi na bazi karbamida ili vodikovog peroksida kojom je moguće postići željene rezultate u samo jednoj posjeti. Koristimo ZOOM sistem izbjeljivanja zubi koji daje najbolje i najvidljivije rezultate nakon samo jedne posjete. Trajnost boje koja je dobivena takvim načinom izbjeljivanja je godinu do dvije što ovisi o konzumaciji pigmentiranih pića i hrane, te o oralnoj higijeni. Trenutno je ova metoda izbjeljivanja najučinkovitija, najbrža i najsigurnija jer se radi pod kontrolom stomatologa sa najkvalitetnijim i najunapređenijim materijalima i opremom koja je danas na tržištu.

Izbjeljivanje uz pomoć udlaga u prosjeku traje 2 tjedna. Sastoji se u tome da pacijent tijekom noći u individualno izrađenu udlagu nanese gel za izbjeljivanje i nosi ga preporučeno vrijeme ovisno o jačini gela i obojenju.

Naši radovi - prije i poslije terapije
Izbjeljivanje zubi
Konzervativna stomatologija

Kada dođe do gubitka velikog broja zuba, moguće je izvesti estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju.

Radi se isključivo s vrhunskim keramičkim materijalima visoke kvalitete, kojima se postiže prirodan izgled. Protetske radove pacijenti doživljavaju kao savršenu zamjenu za prirodne zube.

Ljuskice

Izrada keramičkih ljuskica za zube zahtijeva savršenu preciznost u svakoj fazi, ali nam pruža vrhunske estetske rezultate. Koriste se za korekciju manjih estetskih nedostataka na zubima, poput obojenosti zuba, napuknuća ili istrošenosti te prilikom korekcije razmaka među zubima (dijastema) ili blažih ortodontskih anomalija. Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja ljuskica je velika estetska promjena osmjeha sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji.

dental-crowns-bridges

Krunice i mostovi

Zubna krunica je protetski nadomjestak koja prekriva i zaštićuje oštećeni ili slomljeni zub i tako održava njegovu funkcionalnost i pospješuje estetiku. Krunice ne bi trebale biti prvi izbor za poboljšanje estetike zato što se brusi značajni dio krune zuba. Manje invazivne metode uključuju ljuskice i onlay/overlay. Krunice se preporučuju u slučajevima kada je kompromitirana čvrstoća zuba.

Imamo metalkeramičke krunice i potpune keramičke krunice. S estetskog gledišta, prihvatljivije su potpune keramičke krunice.

Mostovi su trajni nadomjesci namijenjeni popunjavanju praznog prostora između zubi, sprječavanju dislociranja susjednih zuba, oštećenja čeljusnih zglobova ili potpornog tkiva zuba.

Prije i nakon terapije

Osim što u našoj ordinaciji možete pomladiti osmijeh, mi Vam omogućujemo i pomlađivanje lica uz pomoć fillera.

Oni se  koriste za brisanje bora na području čela, nosa i oko očiju, dodavanje volumena tankim usnicama i podizanje jagodica te za uklanjanje ožiljaka. Tijekom primanja injekcije osjećate  minimalnu nelagodu.

Starenjem smanjenjuje količine hijaluronske kiseline koju organizam proizvodi te dolazi do isušivanja kože i nastanka bora bora.

Proizvodi hijaluronske kiseline unose se u organizam injekcijom, a učinci su vidljivi narednih šest mjeseci do godine dana, nakon čega se razgrađuju na potpuno prirodan način.

Procjenjuje se da danas sve više ljudi ima problema s nekim oblikom bolesti desni bez obzira na dob.

Uzroci bolesti parodonta su uglavnom loša oralna higijena, loša prehrana ili pušenje, koji dovode do prevelikog nakupljanja bakterija u usnoj šupljini. Osim toga važan faktor je i kamenac kojega treba redovito čistiti.

Simptomi bolesti desni su osjećaj bolnog žvakanja i nemogućnost konzumiranja određenih prehrambenih proizvoda, polako povlačenje zubnog mesa i sve veće ogoljenje zuba ili crvenilo i natečenost zubnog mesa. Osim toga i neugodan zadah zna ukazati na te probleme.

Čim uočite nešto takvo trebalo bi se obratiti svom stomatologu kako bi se preveniralo prije nego što postane kasno.

Sterilizacija

U našoj ordinaciji je svakom pacijentu osiguran zahvat u potpuno sterilnim uvjetima, a to nam omogućava prema najvišim standardima EU propisa autoclav B klase koji 100% uništava sve bakterije, gljivice i viruse.